Recomanacions estiuenques i inexplicables a l’Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio

El passat 17 de juliol vam estar al programa de Catalunya Ràdio Estat de Gràcia i juntament amb en David Guzman vam fer les nostres recomanacions per aquest estiu.

No vam tenir temps de fer totes les recomanacions que portàvem a la maleta, així que us les deixem a continuació:

Canto jo i la muntanya balla, d’Irene Solà. Anagrama

Aquesta és una història d’històries. Les que passen en un tros de muntanya prepirinenca. En aquesta història tothom té alguna cosa a dir,  homes i dones, els núvols, les bruixes i la mateixa muntanya. Solà, gran narradora d’històries amb un ús del català extraordinari, ens endinsa en aquesta història original i fantàsticament narrada.

Otra vida por vivir, de Theodor Kallifatides. Galaxia Gutenberg

Kallifatides va emigrar a Suècia als anys 60 i va ser en la llengua d’aquest país amb la que ha construït tota la seva obra literària, desconeguda al nostre país. Ara vora els 80 sent la necessitat de retornar a la seva llengua materna, el grec. D’aquest retorn als orígens, de la importància de la llengua materna, de Grècia, d’aquesta Europa embogida, del fet d’escriure… de tot això parla en Kallifatides en aquesta petita joia de llibre.

La mesura dels nostres dies, de Charlotte Delbo. Club editor

Dones supervivents del camp d’extermini d’Auschwitz tornen a les seves vides d’abans de la guerra. Però queda algun lloc a què tornar, després d’una guerra? Són elles les mateixes persones? Com es torna a viure una vida després d’haver passat per l’horror?

Haiku a Brooklyn, de Joan Vigó. Labreu Edicions

La primera novel·la del nostre poeta resident. Un personatge cínic que a través dels objectes que formen el seu peculiar gabinet de curiositats, ens explica la seva vida, des dels anys 60 a Barcelona a la Nova York del s. XXI.

El segundo sexo, de Simone de Beauvoir. Cátedra

Un dels llibres fundacionals del feminisme de l’equitat. Imprescindible per a reflexionar sobre què significa ser dona i què impliquen els constructes culturals sobre la diferència entre sexes.

No estic de mal humor de Suzanne Lang i Max Lang. Símbol editors

El petit mico s’ha llevat estrany, avui. Tothom li diu que està de mal humor i tot i que ell no ho acaba de tenir clar, fa el que li diuen per mirar d’arreglar-ho. Però res no funciona. Un llibre il·lustrat fantàstic per explorar les emocions sense necessitat d’etiquetar-les. Perquè a vegades no sabem què ens passa, però això no ha de ser necessàriament dolent!

El malvado zorro feroz, de Benjamin Rener. Reservoir books

Un còmic per a infants de 9 a 199 anys, i no és una manera de parlar. La canalla riurà amb les aventures d’una guineu sapastre que no sap fer res del dret. I els adults trobaran l’humor més subtil en aquesta història de guineus, gallines, gossos i pollets que no són com s’espera que siguin.

Per la seva part, el periodista cultural, David Guzman, va recomanar-nos per aquest estiu:

La bella estate de Cesare Pavese. Giulio Einaudi Editore [editada en castellà per Cátedra]

Agostino d’Alberto Moravia. Edicions de 1984

El gran libro de la luna. Curiosidades, poemas y adivinanzas de Marcelo E. Mazzanti i Judie Abbot. Duomo Ediciones

Podeu escoltar l’audio a partir del minut 36′