“Retorn a Killybegs”, Sorj Chalandon

Retorn a Killybegs és la història d’un traïdor. En Tyron Meehan surt de Killybegs, el seu poble natal a la república d’Irlanda, quan encara és un nen. Són els anys de la segona mundial, i la mare, sola amb nou criatures, es trasllada amb la seva canalla a Belfast, a casa del seu germà. Però els irlandesos miraven aquella guerra de lluny. La seva guerra estava molt més a prop, als carrers dels seus barris, contra les forces armades i policies del Regne Unit.

En Meehan aviat s’uneix a l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) i comença una vida de clandestinitat i armes. Veu morir els seus amics i coneguts, comparteix amb ells presó, repressió i tortura, les condicions miserables dels barris catòlics de Belfast, el desencant, la pobresa, la ràbia. I en un moment donat, també serà un traïdor.

El llibre està escrit en primera persona, alternant capítols de narració en un temps no lineal amb el diari d’en Meeran un cop retornat a Killybegs, els anys 2000, vell, derrotat i menyspreat pels seus i pels anglesos. Chalandon no jutja el seu personatge (basat en Denis Donaldson, integrant de l’IRA i més tard traïdor confès i que havia estat amic de l’autor), el deixa parlar i explicar les seves raons i tries durant la vida, tot i que sovint siguin difícils d’entendre. Un bon llibre per recordar el conflicte d’Irlanda i aprofundir en la seva part més humana, les contradiccions de la lluita, les creences i la realitat que s’imposa.

 

Retorn a Killybegs, Sorj Chalandon
Traducció al català de Josep Alemany
Ed. Butxaca 1984