“Sin rumbo por las calles: una aventura londinense”, Virginia Woolf

Resultat d'imatges de sin rumbo por las calles una aventura londinense

Sin rumbo por las calles: una aventura londinensede Virginia Woolf, traduïda al castellà per Agustín López Tobajas i María Tabuyo i editada per José J. de Olañeta, editor, 2018

Que som fans de la Virgina és evident si ens veniu a veure, mai falten els seus assaigs i novel·les entre els llibres de La inexplicable. Però aquesta petita joia ens ha fet enamorar encara més de l’escriptora anglesa. Sin rumbo por las calles és un narració curta en què la Sra. Woolf descriu un passeig pels carrers de Londres.

El vagareig comença quan la protagonista de la narració, la pròpia Virginia, necessita un llapis. I com que realment el necessita, es disposa a creuar la ciutat de Londres per anar-lo a comprar. El moment ideal és la tarda, i l’estació triada, l’hivern. La narradora està atenta al que veu a través de les finestres de cases i comerços, a les expressions de les persones amb qui es creua, a alguns detalls de converses escoltades per accident i mai completes. Una petita joia quotidiana escrita amb la prosa exquisida de Woolf que ens trasllada al Londres de principis del segle passat de la mà d’una flâneuse excepcional.

“Quizá nadie, nunca, se haya apasionado por un lápiz. Pero hay circunstancias en las que puede resultar increíblemente deseable contar con uno; momentos en que nos disponemos a hacernos de un objetivo, de una excusa para recorrer medio Londres entre la hora del té y la cena. Así como el cazador de zorros caza para preservar la crianza de zorros y el golfista juega para que se preserven los espacios a la intemperie de la acción inmobiliaria, cuando nos invade el deseo de vagar por las calles el lápiz se vuelve un buen pretexto, de modo que al ponernos de pie decimos: “Realmente necesito comprar un lápiz”, como si gracias a esa excusa pudiéramos permitirnos el mayor placer que ofrece la vida en la ciudad durante el invierno: pasear por las calles de Londres.”