David Fernàndez i Julià de Jòdar a la presentació d”August Gil Matamala. Al principi de tot hi ha la guerra’

El passat 4 de desembre, David Fernàndez i Julià de Jòdar van conversar sobre la vida de l’August Gil Matamala, advocat de referència durant cinc dècades en el front laboralista i antirepressiu. Ho van fer en la presentació del llibre sobre la seva vida August Gil Matamala. Al principi de tot hi ha la guerra, escrit pel mateix Fernàndez i l’Anna Gabriel i editat al 2017 per Sembra Llibres.

David Fernàndez va començar explicant que el llibre va néixer fa deu anys, en un moment en que l’Anna i ell prenen consciència de que són joves nascuts en un país on bona part de la història ha estat invisibilitzada. És aleshores quan sorgeix la necessitat de fer aquest llibre amb la intenció no de fer una biografia a l’ús i individualista, sinó explicar part de la història d’un país a partir de la historia íntima d’una persona com l’August.

A través d’entrevistes i xerrades entre l’August, l’Anna i en David i a les que es va afegir de Jòdar, que segons destaca Fernàndez, és molt més que el prologuista, s’endinsen en la trajectòria vital  d’una part de l’esquerra social, la més oblidada d’aquest país i d’una vida quotidiana que amaga episodis extraordinaris.

Repassar la vida de Gil Matamala, advocat de referència durant cinc dècades en el front laboralista i antirepressiu, davant el TOP, l’Audiència Nacional o el Tribunal d’Estrasburg, és revisar el passat, present i futur.

En David i en Julià parlen de l’August com una persona pausada, poc teatral, estructurada que sempre té una intenció política en tot el que fa perquè, per a de Jòdar, en Gil Matamala és un polític, per sobre de tot. Fernàndez ens recorda que la  primera frase que l’August va dir en iniciar les entrevistes va ser ‘al principi de tot hi ha la guerra’ i és que en Gil Matamala és, per a en David, un nen de la guerra. Els records dels bombardejos són molt presents en els records de la seva infància, una infància sense pare i amb el que no es va retrobar fins el 1945 a la presó model de Barcelona a punt de ser condemnat a mort per maqui. El pare de l’August també va ser professor i director de les escoles republicanes a Sallent i aquí hi ha un vincle directe amb l’Anna Gabriel i també va ser un dels motius per fer aquest llibre.

Vam poder escoltar capítols de la vida de Gil Matamala com advocat davant el TOP, l’Audiència Nacional o el Tribunal d’Estrasburg, sobre la seva evolució política del PSUC antifranquista a l’autonomia obrera fins a arribar a l’independentisme d’esquerres.

En David Fernàndez va acabar la seva intervenció amb una frase de l’August: ‘Els somnis, els bons i els dolents, solen abolir el temps. Però mai l’esperança’.

Julià de Jòdar va afegir que la biografia d’en Gil Matamala és un llibre molt interessant i amè perquè es llegeix com si fos una novel·la, ja que no és una biografia feta des de fora. També, va dir, és un llibre d’història, d’història de país, on els fets estan força contextualitzats. En destaca, a més, la seva intemporalitat i el dolor que contenen les seves pàgines.

Finalment es va obrir un interessant debat amb el públic sobre els paral·lelismes entre els moments viscuts per Gil Matamala i el moment polític actual.

En aquest vídeo podeu veure la presentació sencera gràcies a Escola Horace Finaly