Presentació d”Et diran que és l’atzar’ de Núria Queraltó amb Anna Maria Villalonga

Núria Queraltó va presentar, dimarts 30  d’octubre, la seva primera novel·la, Et diran que és l’atzar a La inexplicable.  Queraltó ha publicat diversos llibres de poesia, especialment haikús. La va acompanyar en la presentació la també escriptora Anna Maria Villalonga.

Villalonga va celebrar que el pas de la poesia a la novel·la de Queraltó hagi estat dins del gènere negre en català. Va destacar l’exercici de contenció que l’escriptora ha realitzat en aquesta nouvelle. No hi ha res superflu i el resultat és una novel·la impactant.

  

Et diran que és l’atzar, editada per Pagès Editors s’endinsa en un tema clàssic gènere: les històries de segrestos. Emmarca el relat des d’una nova perspectiva psicològica, reflexionant sobre les profunditats de la ment humana i descrivint els seus racons més foscos. Un home segresta una nena de quinze anys per reeducar-la des de zero i crear un nou origen per  a la humanitat.

Queraltó va reconèixer que les notícies de segrestos sempre li produeixen un fort impacte personal. A més, durant la seva experiència professional com a treballadora social, va experimentar dos grans shocks: l’experiència de la presó i els abusos sexuals a menors d’edat. En tots dos casos, diu l’autora, s’usurpa la llibertat individual de les persones.

Tot i que fuig de les etiquetes, sobretot en casos de salut mental, Queraltó va reconèixer que l’Àngel, el segrestador de la novel·la, té una personalitat psicopàtica. En el seu cas, hi ha diversos desencadenants o raons que el porten a actuar com ho fa: la família, la falsa moral sexual i religiosa, etc. És una persona fragmentada. Pel que fa la Marta, la víctima, passa per una experiència que farà que mai més torni a ser la mateixa persona, i Queraltó es qüestiona si realment el que li passa és tan fàcilment explicable (i etiquetable) com dir que pateix una síndrome d’Estocolm, perquè també hi intervenen la por, el vertigen, el pànic. Queraltó volia reflexionar sobre com conservar la dignitat personal en una situació de dependència extrema i no quedar destruïda totalment.

A la pregunta de Villalonga i d’algunes persones assistents del públics sobre si Et diran que és l’atzar podria tenir una segona part o una nova novel·la que desenvolupés el personatge de la mossa d’esquadra que porta la investigació del cas, Queraltó va confirmar que no entra en els seus plans, almenys de moment. Actualment es troba immersa en l’escriptura d’una nova obra, que -de moment- no és de gènere negre.

La xerrada entre ambdues escriptores va finalitzar amb Villalonga felicitant Queraltó per sortir a la palestra, i fer una apostada arriscada que ella creu que funciona. Tot i ser que el tema és clàssic del gènere, també és una novel·la moderna, i aporta un tema nou a la narrativa negra en català. També va fer una crida a comprar llibres, a regalar-los, a llegir-los, a crear lectores i lectors. I a La inexplicable no hi podem estar més d’acord!