Presentació de ‘Què saps de Vidal Palau?’ de Vicent Borràs acompanyat de Carme Riera

Divendres 26 d’octubre La inexplicable va acollir la presentació de Què saps de Vidal Palau? , en forma de conversa entre el seu autor, Vicent Borràs, i l’escriptora Carme Riera  . L’obra, una intriga literària, està publicada per Bromera i va guanyar el XXIX Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira.

La novel·la comença quan Eduard Penadés, periodista, rep aquesta pregunta per part del director del diari en què treballa: què saps de Vidal Palau?. Palau era un poeta destacat de la generació dels 50. A partir de la pregunta del seu cap, Penadés comença una recerca sobre el poeta i anirà descobrint com va ser la vida de Vidal Palau.

Riera va fer que Borràs llegís la primera plana del seu llibre, on comença un fil que es va estirant al llarg de la novel·la convertint-se en una interessant història. Borràs reconeixia que sempre li han agradat els poetes de l’Escola de Barcelona, molt presents en la trama. En Vidal Palau no és Gabriel Ferrater, però tot i les diferències, comparteixen algunes coses. La figura de Manuel Vázquez Montalbán també és present (i no de forma menor) a la novel·la, i Borràs va explicar que des de l’inici del procés d’escriptura, li venia al cap de manera recurrent Los mares del sur, de l’escriptor barceloní. Riera va destacar que tot i que la novel·la té un gran bagatge de caire literari, no cal ser un erudit en el tema per llegir-la, perquè tot flueix de manera natural.

Una qüestió que rondava Borràs des de la concepció del llibre era la posteritat, d’allò que les persones deixen enrere quan moren i qui queda ha de gestionar. De fet, ell mateix guarda una carpeta al seu ordinador amb aquest títol “Posteritat”, de la qual ha rescatat idees i ingredients per a la novel·la.

Durant el col·loqui, Vicent Borràs i Carme Riera van parlar sobre aquests i altres temes, com la identitat, construïda a través de múltiples “jo”, el paper de les dones a la novel·la, les impressions causades per experiències personals que acaben plasmades als llibres d’una o altra manera (la mort del pare, una visita a Auschwitz), la construcció dels personatges, etc.

Com va dir Riera en diverses ocasions, Què saps de Vidal Palau? és un llibre difícil de presentar sense trencar algun misteri o donar massa pistes, així que ja sabeu, veniu a La inexplicable i descobriu-lo de primera mà!