‘La vegetariana’ de Han Kang

La vegetariana de Han Kang i editada per :Rata_Books, 2017

[Traduït al català per Mihwa Jo i Raimon Blancafort i al castellà per Sunme Yoo]

La Yeonghye és una dona aparentment normal. Viu amb el seu marit, s’encarrega de la casa i no “dona problemes”. Un dia, després d’un somni, decideix que no vol seguir menjant animals. Una decisió que moltes persones prenen cada dia i que no hauria de suposar-li massa problemes. Però no és així. Perquè a partir d’aquell moment, el cos de la Yeonghye es convertirà en un veritable camp de batalla en què s’enfrontarà a la seva família, entestada a fer-la menjar, sobretot quan la següent decisió que pren és no menjar en absolut. Però aquesta no és una novel·la sobre el vegetarianisme o els trastorns alimentaris. De seguida ens adonem que la lluita de la protagonista no és mantenir la seva decisió de no menjar animals, va molt més enllà. Es tracta d’una recerca de la pròpia identitat, atrevint-se a canviar i arribar fins al final, sent coherent amb el que ella ha triat.

La novel·la de la surcoreana Han Kang es divideix en tres parts, cadascuna de les quals pren el punt de vista d’un personatge proper a la Yeonghye: el seu marit, el seu cunyat i la seva germana. Així doncs, ella no té veu pròpia en el relat, la coneixem a través de com la veuen els altres. I aquesta mirada inclou prejudicis (sobre els que no mengen carn, sobre les dones, arraconades i invisibilitzades pel patriarcat), egocentrisme i violència.

A La inexplicable trobareu aquest llibre valent i pertorbador, així com la nova novel·la de Kang, Recursos Humans, també editada per :Rata_Books.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *