15 de febrer, 12h Presentació del llibre ‘¿Sólo dos?’ de Daniel G. Abiétar

El dissabte, 15 de febrer presentem ¿Sólo dos? La medicina ante la ficción política del binarismo sexo-género de Daniel G. Abiétar. A l’autor l’acompanyarà Sofía Sofosa, editora de Cambalache.

¿Sólo dos?  analitza el model d’atenció sanitària a les persones trans més estès a l’Estat, les Unitats de Trastorns d’Identitat de Gènere, on l’enfocament és tránsfob i paternalista. També indaga en les noves propostes de Trànsit, el Procés Assistencial Integrat i les UAT, serveis d’atenció integral respectuosos amb la diversitat sexual i de gènere creats a partir de les crítiques d’activistes trans als anteriors models.

Per a això, s’entreteixeixen els relats de diverses persones trans amb l’anàlisi de les pràctiques i els discursos mèdics sobre les realitats sexuals antinormatives, entre elles la intersexualitat.

«El camí que ens disposem a iniciar està ple de canvis en els diagnòstics i en les expectatives socials en relació amb els sexes; marcat per una reescriptura constant de la interrelació entre les institucions, els cossos, els sexes de les persones, el que ara anomenem gènere i les orientacions del desig. Reescriptures que buscaven, al seu torn, imposar el marc masculí / femení als cossos dissidents. Però, sota quins criteris mèdics s’han estat dibuixant les difuses fronteres que defineixen i delimiten aquest binomi? I més important encara, per què va arribar un moment en què van ser necessaris?, a quin ordre social responen? »

«Parlem d’hormones. Parlem de genotips. Parlem de diversitat. D’aquesta diversitat a la qual se li contraposa una “normalitat» que sovint anomenem “realitat biològica”. Per això em sembla tan encertat recalcar la “ficció del binarisme”. Perquè la ficció es contraposa a la realitat, disfressada de natura. » [Del pròleg de la santamari(c)a]