9 de gener, 19h. Grup de lectura de Ciència Ficció amb ‘Nueva Amazonia’ de Elizabeth Burgoyne Corbett

El primer grup de lectura d’aquesta nova década és la dedicada a la Ciència Ficció i llegim i comentem Nueva Amazonia d’Elizabeth Burgoyne Corbett, editada per Defausta.

Després de la indignació que  va sentir quan va llegir un article en contra del sufragi universal, signat per dones, la nostra autora, extenuada, s’adorm i desperta per les bones en un lloc desconegut. Descobreix que ha aterrat al segle XXV, a Nueva Amazonia, nació situada a l’antiga illa d’Irlanda, dirigida i governada per dones, en la qual els homes han perdut el dret a ocupar càrrecs públics i exercir funcions polítiques.

Amb enginy i ironia, sense arribar a perdre el sentit crític, Corbett explorarà meravellada els prodigis de la societat neoamazònica, la seva història, els seus valors morals, la seva espiritualitat, el seu sistema polític i econòmic, la seva crueltat, el seu pragmatisme, mentre prediu sense saber-ho la gran guerra d’Europa i l’evolució de l’art cap a l’abstracte i inventa un capitalisme ètic de caire humanista.

Tot això acompanyada per Augustus Fitz-Musicus, un arrogant cavaller convençut de ser un gran seductor, estrambòtic contrapunt a la sospitosa perfecció d’aquesta nova societat. Una uto-distopia feminista, irreverent, políticament incorrecte, econòmicament revolucionària i, per si fos poc, divertidíssima.

Defausta recupera aquest text fonamental dins de la història de la literatura feminista. Obra d’Elizabeth Burgoyne Corbett, una de les més tenaços defensores dels drets de les dones del seu temps, Nueva Amazonia destaca dins el gènere de les utopies vuitcentistes pel seu sentit de l’humor, a més de per la seva clarividència i qualitat literària.