11 de desembre, 19h. Poètiques llibertàries amb el poeta llatí Marcial

Dediquem el segon monogràfic de les sessions de tardor de POÈTIQUES LLIBERTÀRIES al poeta llatí Marcial  (Bíbilis, circa 43dC. – circa 104dC.)

Marc Valeri Marcial, nascut a Bibilis és un dels poetes més aguts i singulars de la literatura llatina. Va viure un temps a Roma i gaudí de l’amistat de l’emperador Dominicà, amb la mort d’aquest comença el declivi del poeta i l’any 98 abandonà Roma per a tornar a establir-se a la seva ciutat natal Bíbilis (prop de l’actual Calatayud) fins a la seva mort. Són coneguts els seus Epigrames de caràcter satírico-burlesc, on se’ns descobreix una Roma per on desfilen personatges de tota mena: gladiadors, poetes, advocats, aristòcrates, prostitutes, funcionaris…

La seva obra esdevé una ineludible crònica viva de la Roma del segle IdC., que ha estat i és un model de la literatura satírica universal.

En aquesta sessió, conduïda pel també poeta Andreu Subirats, es llegiran de manera crítica i analítiques els seus textos i es donaran claus per entendre el sentit i el context dels poemes.

Epigrames – Llibre primer
28     (Trad. Antoni Cobos)
Qui creu que l’Acerra put a vi de la vetlla
     s’equivoca: l’Acerra beu sempre fins al matí.

73     (Trad. Antoni Cobos)
No hi havia ningú en tota la ciutat que volgués tocar,
     de franc, la teva dona, Cecilià,
mentre es podia; però ara, que has posat guardians, és enorme
     el nombre de folladors: ets un home enginyós.
  
94     (Trad. Albert Mestres)
Quan follaves cantaves fatal, Egle.
Ara que cantes bé: ni un mal petó.
     

Més informació de POÈTIQUES LLIBERTÀRIES. Monogràfics de poetes