2 d’octubre, 19h. Presentació d”Òpera Àcid’ de Miquel Creus

Dimarts, 2 d’octubre a les 19h de la tarda i el mateix dia de la seva publicació presentem Òpera Àcid de Miquel Creus. Una història escrita en primera persona sobre la vida dels ionquis catalans dels anys 80 i que Males Herbes recupera 30 anys després de la seva primera publicació. Ens acompanyaran Ramon Mas, editor de Males Herbes i Ferran Garcia, escriptor i poeta.

Quan l’Abel visita en Dom, a qui fa temps que no veu, es troba amb un home molt diferent del que coneixia. En Dom està atrapat en una espiral de decadència, i a més, té al seu càrrec una nena addicta a l’heroïna, la Naida, filla d’una amiga que ha mort recentment. Aquest és el punt de partida d’un viatge cap al costat més fosc d’una generació, un periple urbà que es mou entre el dolor existencial i l’anhel de llibertat, en un fugir de la vida que també són ganes d’esprémer-la, i amb una meta final molt clara: l’apaivagament de la síndrome d’abstinència.

Miquel Creus va publicar aquesta novel·la l’any 1989, poc abans de desaparèixer del món cultural català. Per temàtica, per context, i perquè era absolutament introbable, en els últims anys Òpera Àcid havia esdevingut un llibre de culte. El lector d’avui podrà descobrir una obra insòlita en la literatura catalana del seu moment, una peça que transmet, sense romanticisme i amb rotunditat, les angoixes d’una generació perduda.

Miquel Creus (Vic, 1955) va publicar, a finals dels vuitanta, dues novel·les que retrataven sense concessions el crepuscle de la seva generació. Es tracta de Gaia, oh! Gaia (La Magrana, 1987) i Òpera Àcid (Edicions 62, 1989). Després va desaparèixer del context cultural català sense deixar rastre.