La verdadera historia de Peter Pan, de Magela Ronda i Ricard López

Divendres 31 de maig La inexplicable es va omplir d’amants de Peter Pan per la presentació de La verdadera història de Peter Pan, de Magela Ronda i l’il·lustrador Ricard López, editat per Lumen. Van començar explicant el procés de creació d’un àlbum il·lustrat, destacant el treball conjunt d’escriptura i dibuix, necessari per donar coherència al conjunt del llibre.

El text de J.M. Barrie ha estat adaptat per Magela Ronda, que l’ha actualitzat. Va aclarir, però, que en aquesta edició hi ha unes pàgines que  anomena “blaves” on sí hi ha textos originals seus. Aquestes pàgines són un descans per a l’il·lustrador i per a les lectores i lectors, i en elles Ronda explica qui són els habitants de l’illa de Nunca Jamás i quin és el perfil del Capitán Garfio, entre d’altres. Va reivindicar la importància de Garfio per a la història, destacant que el capità pateix un odi visceral per Peter Pan perquè ha estat molt maltractat per ell, i perquè potser en el fons l’enveja.

A l’hora d’adaptar el text original, Ronda va posar el focus en allò més interessant i també més modern de l’època. Va reconèixer que és complicat, perquè el llibre està escrit a l’Anglaterra victoriana i els rols de gènere, per exemple, estan molt marcats. Per exemple, ella mateixa es pregunta perquè ha de ser la noia, Wendy, qui jugui el paper d’adulta, quan els nens es poden divertir i fer el que vulguin al reialme de Pan.

Per la seva part, Ricard López, per a qui aquest projecte significa la seva publicació en llibre com a il·lustrador, destacà el procés creatiu de les il·lustracions. Totes estan fetes amb tècnica gouache, que ell no dominava (es dedica sobretot a la il·lustració digital) i que li va suposar un aprenentatge a marxes forçades. El resultat, però, és fantàstic i les il·lustracions de López dialoguen amb el text de Ronda donant una imatge diferent però reconeixible del famós personatge de Barrie.

Autora i il·lustrador van finalitzar l’acte detallant el procés de creació de l’àlbum: dibuix, correcció, digitalització de les il·lustracions, calendarització… Tot plegat va deixar una idea ben clara de la complexitat de publicar un llibre com aquest, però també de la satisfacció d’aconseguir-ho i poder oferir-lo al públic.