‘Els llits dels altres’ d’Anna Punsoda

Els llits dels altres d’Anna Punsoda, editada per Amsterdam, 2018

A Els llits dels altres, la primera novel·la de l’Anna Punsoda, el fil conductor són els llits, el que compartia amb la bruixa de la seva àvia, on havia de dormir amb la mare, on l’oncle abusava d’ella, els llits on ha mantingut relacions sexuals… i és a través d’ells des d’on la Claustre, la protagonista, ens explica episodis de la seva vida, marcada pels abusos sexuals, l’anorèxia i una constant angoixa vital.

El llenguatge directe i contundent i la prosa neta de Punsoda aconsegueixen narrar moments terribles de la vida de la protagonista amb una naturalitat i un realisme esfereïdors. El centre de la narració són les relacions personals (la relació amb la mare depressiva, amb el pare alcohòlic, amb amics i amants…) i aquestes relacions complicades conformen l’univers on la Claustre pateix ‘feta d’esquerdes’ com una nena desconcertada, com una adolescent angoixada.

Però per sobre de tot Els llits dels altres és una historia de resistència íntima, on la pulsió de viure guanya la batalla en aquesta història que destil·la dolor i tendresa a parts iguals.

‘ Controlar tot el que menjava era l’única manera que tenia de controlar l’ansietat. I l’ansietat no sabia exactament d’on venia. Era com si visqués sempre amb pànic sense que hi hagués cap perill a prop.’

En aquest àudio podeu escoltar el Lecturàlia d’ El matí de Catalunya Ràdio en el que vam participar per parlar d’Els llits dels altres amb l’autora, la Mònica Terribas, en Màrius Serra i l’Enric Gomà.