Inici del grup de lectures inexplicables

Dimarts 9 d’octubre vam iniciar el grup de lectures inexplicables d’aquest any amb Els desposseïts, d’Ursula K. Le Guin, editat per Raig Verd Editorial i traduït al català per Blanca Busquets.

Le Guin va ser la primera dona en guanyar els premis Nebula (1974) i Hugo (1975), premis que s’atorguen a obres de ciència ficció als Estats Units d’Amèrica i a nivell internacional. A més, ho va fer amb la mateixa novel·la, precisament Els desposseïts.  

L’acció s’alterna entre els mons bessons d’Urras i Anarres. Un segle abans, els revolucionaris anarquistes d’Urras van crear una nova societat a Anarres, i van intentar viure sense propietats. Les dues societats es van desenvolupar amb poc contacte entre elles des d’aleshores. El físic Shevek, que està treballant en un mètode de comunicació interestel·lar basat en el Principi de la Simultaneïtat (el responible), viatja a Urras a conèixer l’altre món i treballar en el seu projecte acompanyat dels científics urrastis. Des de la revolució, la comunicació entre els dos planetes havia estat mínima: algunes connexions per ràdio i, vuit cops l’any, la visita de les naus urrestis carregades d’allò que Anarres necessita i no pot produir. Els dos móns actuen com a miralls l’un de l’altre, però des de l’inici queda clar que cap d’ells no és el paradís.

A Urras podem reconèixer trets d’una societat capitalista “tradicional”: consumisme, patriarcat, desigualtats, etc. Anarres és una utopia anarco-sindicalista on teòricament no hi ha estructres de poder. Però el viatge de Shevek acabarà`deixant veure les escletxes d’ambdós mons.

Ursula Le Guin
© 1989 Dana Gluckstein

Els desposseïts aborda temes com la recerca de la identitat, la necessitat de compartir, de saber, la relació entre els sexes, el funcionament de les elits intel·lectuals, el qüestionament de les estructures de poder… En paraules de la pròpia Le Guin, “la ficció literària, la poesia i la narrativa tenen el mateix poder avui que ahir per “canviar la realitat”. O sigui, molt poc directament. Indirectament, però, gràcies al seu potencial per obrir la nostra ment, alterar el rumb dels pensaments, oferir maneres inèdites de veure comprendre la realitat, em sembla que el seu poder és enorme.” 

Recordeu que podeu apuntar-vos al club de lectures inexplicables, ens trobem el segon dimarts de cada mes a La inexplicable. Per a més informació, feu clic aquí truqueu a la llibreria (93 137 81 12) o o envieu-nos un correu electrònic a hola@lainexplicable.cat