Sessió inaugural del cicle ‘El Nan Fúcsia’

Dijous, 6 de setembre va tenir llloc la sessió inaugural del cicle EL NAN FUCSIA · CICLE DE CONSPIRANOIA CIFI-FEMINISTA que és, potser, el més inexplicable dels grups que iniciem aquest nou curs.

Aquesta sessió va anar a  càrrec de Beatriz García Guirado, escriptora i periodista, acompanyada d’Elisabet Roselló, investigadora cultural especialitzada en estudis de futur i fundadora de la plataforma Postfuturear, i Susana Vallejo, escriptora especialitzada en fantasia i ciència-ficció.

 

A més va participar, a través de videoconferència,  Arrate Hidalgo, escriptora de ciència ficció i cofundadora de l’Ansible Fest, el primer festival de CIFI-feminista de l’estat.

Les participants van parlar de la dificultat de publicar ciència ficció (i també altres gèneres) avantguardista i amb pes polític, degut a una mercantilització de les obres. Tot i així, van destacar el paper de les editorials petites i independents, que acostumen a arriscar més en aquest sentit, facilitant un espai a les autores i autors per publicar aquest tipus d’obres.

També van reflexionar sobre la “moda” del feminisme. En aquest sentit, tot i reconèixer que és cert que darrerament hi ha més cobertura mediàtica i més ressò sobre el tema, totes les participants van estar d’acord que cal aprofitar aquesta situació i l’atenció que el feminisme està rebent, i el fet que potser el discurs ara arriba a un públic més general que potser mai hi hauria arribat sense aquesta atenció (puntualitzant, però, que aquesta mediatització també dilueix algunes essències).

Pel que fa a la literatura de ciència ficció, es van mencionar autores com Ursula K. Leguin, Octavia E. Butler, Samuel Delany, Carme Torras,  i es va parlar de la influència de plataformes com Netflix a l’hora de donar a conèixer textos com El conte de la serventa, de Margaret Atwood, a través de la sèrie del mateix nom.

En resum, va ser una tarda on es van mesclar literatura, ciència ficció, feminisme, política i debat. Un inici de curs que promet!

Recordeu que les sessions del grup El nan fucsia comencen dijous, 2 d’octubre, a les 19h. Més informació fent clic aquí.